- 300 гр леща;
- 1 яйце;
- 50 гр морков;
- 150 гр картофи;
- 100 гр праз;
- 5-6 скилидки чесън;
- 7 с.л. брашно;
- Прясна мащерка;
- Зехтин;
- Черен пипер;
- Сол.
- 1 кофичка кисело мляко;
- 2-3 скилидки чесън;
- Прясна мащерка;
- Зехтин;
- Черен пипер;
- Сол.
Сварете измитата леща за 30 минути заедно със ситно нарязаните моркови и картофи. Тях добавете малко по-късно. Пуснете във водата 2-3 клонки мащерка, а в края на варенето посолете и подправете с черен пипер. Отцедете излишната вода и прехвърлете в купа, за да изстине сместа. В малко зехтин запържете наситнения праз и чесън, посолете, подправете с черен пипер и малко мащерка. Празът трябва да омекне добре, но без да се запържва. Изсипете готовата смес при охладената вече леща. Намачкайте с преса, като е важно сместа да не става на пюре. Добавете яйцето и брашното и разбъркайте. В дълбок съд загрейте мазнина за пържене и с лъжица сложете от сместа. Притиснете леко и оставете да се зачерви добре преди да обърнете. Изваждайте готовите кюфтета на кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Пригответе соса, като в киселото мляко добавите смачкания чесън, зехтин, мащерка, сол и черен пипер.
Няма коментари:
Публикуване на коментар