четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Кюфтета от леща

Необходими продукти: 

  • 300 гр леща; 
  • 1 яйце; 
  • 50 гр морков; 
  • 150 гр картофи; 
  • 100 гр праз; 
  • 5-6 скилидки чесън; 
  • 7 с.л. брашно; 
  • Прясна мащерка; 
  • Зехтин; 
  • Черен пипер; 
  • Сол. 
За соса:

  • 1 кофичка кисело мляко; 
  • 2-3 скилидки чесън; 
  • Прясна мащерка; 
  • Зехтин; 
  • Черен пипер; 
  • Сол. 
Начин на приготвяне 

Сварете измитата леща за 30 минути заедно със ситно нарязаните моркови и картофи. Тях добавете малко по-късно. Пуснете във водата 2-3 клонки мащерка, а в края на варенето посолете и подправете с черен пипер. Отцедете излишната вода и прехвърлете в купа, за да изстине сместа. В малко зехтин запържете наситнения праз и чесън, посолете, подправете с черен пипер и малко мащерка. Празът трябва да омекне добре, но без да се запържва. Изсипете готовата смес при охладената вече леща. Намачкайте с преса, като е важно сместа да не става на пюре. Добавете яйцето и брашното и разбъркайте. В дълбок съд загрейте мазнина за пържене и с лъжица сложете от сместа. Притиснете леко и оставете да се зачерви добре преди да обърнете. Изваждайте готовите кюфтета на кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Пригответе соса, като в киселото мляко добавите смачкания чесън, зехтин, мащерка, сол и черен пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар