четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Кюфтета по Цариградски

  • 500 гр. кайма; 
  • 1 бр. яйце; 
  • 1 глава лук; 
  • 1 филия хляб; 
  • 100 мл. прясно мляко; 
  • сол; 
  • брашно; 
  • олио за пържене. 
За пюрето: 
500 гр. картофи; 
50 гр. масло; 
200 мл. прясно мляко; 
сол. 

Начин на приготвяне 

Към каймата се добавят яйцето, нарязания на ситно лук, солта, надробената филийка, предварително накисната в прясното мляко, и солта. Разбърква се добре. Правят се малки кюфтенца, овалват се в брашно и се запържват от двете страни в тиган с предварително загрята мазнина. Картофите се сваряват, обелват се и се пасират. Добавя се маслото и солта, топло прясно мляко и се разбърква добре до получаване на еднородна смес. Кюфтенцата се сервират върху картофеното пюре.

Кюфтета от леща

Необходими продукти: 

  • 300 гр леща; 
  • 1 яйце; 
  • 50 гр морков; 
  • 150 гр картофи; 
  • 100 гр праз; 
  • 5-6 скилидки чесън; 
  • 7 с.л. брашно; 
  • Прясна мащерка; 
  • Зехтин; 
  • Черен пипер; 
  • Сол. 
За соса:

  • 1 кофичка кисело мляко; 
  • 2-3 скилидки чесън; 
  • Прясна мащерка; 
  • Зехтин; 
  • Черен пипер; 
  • Сол. 
Начин на приготвяне 

Сварете измитата леща за 30 минути заедно със ситно нарязаните моркови и картофи. Тях добавете малко по-късно. Пуснете във водата 2-3 клонки мащерка, а в края на варенето посолете и подправете с черен пипер. Отцедете излишната вода и прехвърлете в купа, за да изстине сместа. В малко зехтин запържете наситнения праз и чесън, посолете, подправете с черен пипер и малко мащерка. Празът трябва да омекне добре, но без да се запържва. Изсипете готовата смес при охладената вече леща. Намачкайте с преса, като е важно сместа да не става на пюре. Добавете яйцето и брашното и разбъркайте. В дълбок съд загрейте мазнина за пържене и с лъжица сложете от сместа. Притиснете леко и оставете да се зачерви добре преди да обърнете. Изваждайте готовите кюфтета на кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Пригответе соса, като в киселото мляко добавите смачкания чесън, зехтин, мащерка, сол и черен пипер.

понеделник, 28 октомври 2013 г.

Гарнирана питка или пица


  • 200 гр. брашно;
  • 15 гр. мая;
  • 1 чаша прясно мляко;
  • щипка сол;
  • 40 гр. масло.
Тестото се приготвя от горните съставки и се оставя да втасва 1 час. След това се омесва отново и разточва, поставя се в плитка тавичка, като се оставя към краищата ръб. В тавичката тестото престоява още 10 минути за окончателно втасване. Намазва се с разтопен маргарин и отгоре се нареждат продуктите в следната последователност: 
- кръгчета от домати или доматено пюре;
- колбаси;
- подправки (чубрица, джоджен);
- настърган кашкавал (сирене);
- накрая се напръсква с разтопен маргарин.

Други подправки, които могат да се използват за пицата са кетчуп, черен пипер, магданоз.

Пицата се пече 25 - 30 минути в предварително загрята фурна при 200 градуса.
Сервира се топла.

Салата

Нарежете на кубчета кисели краставички и твърдо сварени яйца, прибавете 2 консерви риба, 1 чаша сварен ориз (още топъл), маслини. Залейте със смес от олио, сол, черен пипери 1 лъжичка горчица.

Панирани сандвичи

Нарежете на тънки филийки сух бял хляб. Между тях сложете резен сирене или кашкавал и рибка от консерва/парче шунка, поръсете с чубрица. Потопете в прашно сандвича по края, а веднага след това в чиния с малко мляко (вода). Така се получава коричка, която споява сандвича. След това потопете целия сандвич в разбити яйца и изпържете в сгорещена мазнина. Поднесете топли с чай за вечеря или закуска.

Мусака

В тава с олио се изпържва каймата. След това се прави запръжка от ситно нарязан лук и моркови, червени домати, черен и червен пипер. Посолява се на вкус и се прибавят картофите нарязани на ситни кубчета. Залива се с 2 чаши вода и се слага във фурната да уври. След това се прави заливка от 1 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца и брашно, докато стане на кашица. Отгоре се настъргва кашкавал и се запича.

Телешко (свинско) варено


Количествата са по ваша преценка
  • Телешко или свинско месо;
  • Корени за супа;
  • кромид лук;
  • картофи.
Месото се нарязва на порции и се измива. Слага се да ври, след като заври се изчиства от пяната. Прибавят се нарязани на кубчета корени за супа и ситно нарязан лук и се посолява на вкус. След като уври месото се прибавят картофи на кубчета и ври до пълна готовност.